Bestemmingen,  Europa,  Slovenië

De mooiste wandelingen in Slovenië met kinderen

Als je van natuur en wandelen houdt, is Slovenië de perfecte bestemming voor je! Met 66% van zijn grondgebied bedekt met bossen en 10% beschermd onder natuurbeschermingswetten, is Slovenië een natuurliefhebbers paradijs zonder twijfel . Tijdens onze drie weken vakantie in Slovenië met kinderen hebben we (bijna) elke dag gewandeld. Van alle wandelingen willen wij de mooiste wandelingen in Slovenië met kinderen delen. Hier is onze TOP 5:

Vintgar Gorge

De Vintgar Kloof is waarschijnlijk de meest bekende en toeristische wandeling in Slovenië! En terecht. Het landschap is prachtig en de wandeling is heel makkelijk. Het is goed bereikbaar (slechts een paar kilometer van Bled) en maar 1,6 km lang. Dus perfect voor alle leeftijden en lichamelijke conditie. Tijdens de wandeling loopt je over houten bruggen en Žumr’s galerijen en eindigt bij een brug met uitzicht op de 13 meter hoge Šum waterval. Aangezien de Vintgar kloof haar weg door de verticale rotsen van de Hom en Boršt heuvels slingert, kun je deze wandeling ook tijdens een hete zomerdag doen. De heuvels zorgen voor schaduw en de rivier Radovna voor de vocht. De dag dat we hier liepen, was het 35 graden, dus ik kan zeggen dat zonder schaduw het niet zo leuk zou zijn geweest.

Als je Bled met kinderen bezoekt, is de Vintgar Gorge echt een must-do

Aan het begin en het einde van de wandeling is er een ticketbalie waar je drankjes en ijsjes kunt kopen. Maar neem genoeg water voor de zekerheid mee. Hoewel alle houten bruggen reling hebben, houd je dreumer of peuter goed in de gaten, ze kunnen ook makkelijk vallen. Onze peuter heeft de hele weg gelopen en heeft echt genoten van het spoten van vissen in het kristalheldere water.

 De toegangsprijs in juni 2017 was 5 € voor volwassenen, 2,5 € voor kinderen tuseen 6 en 15 jaar en 0,8 € voor kinderen tot 6 jaar.

Pokljuka Gorge

“Lush forest, natural bridges, holes, caves and narrow passages between 50-meter walls” is de beschrijving van Pokljuka kloof. Dez wandeling is ook niet zo ver van Bled, maar het is niet zo toeristisch als Vintgar Gorge. Toen wij er waren, hebben wij maar twee stelletjes gezien. Deze wandeling is langer (4km) en meer uitdagend dan de Vintgar Gorge. Het pad is cirkelvormig en je moet eerst de borden volgen naar ‘hidden valley”, waar je door een houten galerij kunt lopen en vervolgens langs de houten trappen klimt om via een smalle doorgang naar het bovenste gedeelte van Pokjuka Gorge te komen. Dit was voor Liam fantastisch! Het was een echte avontuur!

 

Mooiste wandelroutes slovenie
Als je gaat wandelen met een peuter of een baby, zou ik aanraden om niet de hele rondje te doen, maar gewoon eerst naar de kloof te gaan en weer terug naar de kruising lopen om vervolgens naar “Pokljuška luknja” (een grote halve open grot) te gaan. Onze ervaring is dat het pad na beide bezienswaardigheden heel moeilijk te vinden is en erg uitdagend voor de kinderen. Als u het cirkelvormige pad wilt doen, ga eerst naar links. We hebben de fout gemaakt om op een kruising naar rechts te gaan. Na een tijdje realiseerden we dat we in de verkeerde richting gingen 🙁 maar we konden onze weg vinden).

Voor deze wandelingen hoef je niet te betalen.

Slap Savica

Savica waterval is een van de “muss see” als je in Bohinj bent. Het is ook een van de mooiste watervallen in Slovenië. Deze waterval komt op een hoogte van 836m en is 78m hoog. Het pad naar de waterval is goed gemarkeerd en heeft meestal stenen treden. Langs de weg waren er een paar houten picknicktafels, dus je kunt ook een lunchpakket meenemen en op de weg gaan pickniken. Onze peuter liep helemaal zelf naar boven en op de weg naar beneden wilde hij heel graag in de draagzak. Het was een wandeling van ca. 30 minuten om de top te bereiken.

De toegangsprijs was 3€ (July 2017), maar gratis met Bohinj package.

Slap Kozjak

We waren twee nachtjes in Kobarid en door de niet zo goede weersverwachting besloten we om naar Kozjak waterval in plaats van de Tolmin Gorge te wandelen. De wandeling naar Kozjak waterval begint direct aan de camping en is heel makkelijk. Het heeft ook veel verrassingen langs de weg: grotten en bunkers van de 1e wereldoorlog. In het laatste gedeelte van de wandeling moet je het water meerdere malen oversteken. Daarvoor zijn ze een aantal smalle bruggen. Dus een kleine uitdaging voor de kindjes! Zodra je de ingang van de waterval bereikt, moet je naar een houten stoep klimmen. De waterval is in een grot en het is echt spectaculair (ik had mijn statief vergeten, dus de foto’s binnen zijn niet echt goed gelukt). Als dit niet genoeg zou zijn, het pad gaat langs de smaragdgroene Soca-rivier. Echt prachtig kleur en heel erg koud! De hangende brug is echt een must van deze wandeling.

Deze wandeling is gratis.

Velika Planina

Een bezoek aan een herdsman nederzetting in Slovenië was een van de top dingen op mijn “wish lijst” van bezienswaardigheden in Slovenië met kinderen. “Planina” betekent weide en tijdens de zomer grazen de koeien in de hoge weiden. Het is mogelijk om enkele nederzettingen in Slovenië te bezoeken, maar Velika Planina is het makkelijkst te bereiken. We namen eerst een kabelbaan en liepen daarna nog 45 minuten naar de top (de stoeltjeslift was gesloten door de sterke wind, anders ben je binnen 5 minutjes op de top). Na een lunchpauze, gingen wij verder naar de kuddevestiging Mala Planina, die vol interessante plaatsen is. In sommige van de herdershutten kunt je zelfgemaakte zuivelproducten proberen/ kopen. We kochten wat kaas en verse melk. Echt een feest voor de kinderen, die ook niet bang waren om vlak langs de koeien te lopen. Het was zeker de moeite waard.

Velika Planina is a “must-do” tijdens een vakantie in Slovenie met kinderen

De kabelbaan kost 13 €, terwijl de kabelbaan en stoellift kost 15€ voor volwassenen (juni 2017).

 

Als je kunt lezen, hebben we vijf verschillende wandelingen gekozen die naar onze mening de mooiste wandelingen in Slovenië met kinderen zijn. Ben je mee eens? Als je in Slovenië bent geweest, heb je deze wandelingen ook gedaan? Of zou je ze willen doen?

 

Meer post van onze vakantie in Slovenië met kinderen:

Hoeveel kost een kampeervakantie in Slovenië?

De leukste pauze plekjes voor de kinderen langs de Duitse snelweg op weg naar Slovenië

Exploring the Postojna Cave and Predjama Castle with kids

8 Comments

 • Ineke v hulsentop

  Volgend jaar willen we naar Slovenië met gezin van onze dochter, heb veel info van je blog gehaald!!!zeker omdat er 2 avonturiers van,dan, 9 en 13 meegaan.die laatste wandeling naar de nederzetting is dat op “vogel”?

 • Ineke van hulsentop

  Over 3 weken is het zover…..velikaplanina staat op de lijst, is er daar ook niet n ijsgrot in de buurt?ergens gelezen…
  Onze ” standplaats” is camping menina.
  Als ik durf en de € er voor over heb wil ik met de oudste kleinzoon paragliding doen, ervaring hiermee? Gr Ineke

 • Karin

  Hallo Shere en Paul,
  Maandag vertrekken wij samen met onze zoon van 1,5 richting Slovenie en gaan zeker gebruik maken jullie tils voor langs de snelweg.
  Ik heb ook jullie blog gelezen over wandelen met kinderen in Slo.
  – Hebben jullie ook nog tips voor korte eenvoudige routes? Hoeven niet perse de highlights te zijn.
  Onze zoon vindt het leuk om zelf te lopen/scharrelen (houdt de rugdrager beperkt vol). Tegelijk luistert hij nog niet altijd even goed en wil niet altijd een handje geven dus van te veel smalle paden krijg ik het een beetje benauwd.
  – Als we toch de kloven aandurven…Zijn Vintgar en Tolmin ook te doen met een rugdrager ipv draagzak?

  Wij verblijven in de buurt van Lubljana, Bohinje/Bled, Tolmin/Stopnik.

  • shere

   Vintgar is goed te doen met een rugdrager. Je kunt de route zo lang/kort maken als je wilt (ik weet niet welke maatregelen nu wel gelden). De pad daar is goed en normaal is alles goed beveiligd.
   Je kunt ook met de kabelbaan omhoog naar Vogel, boven zijn er wandelpaden. Op bepaalde weekenden zijn er “family days” en we zijn activiteiten voor de kinderen. Er is ook boven een restaurant.

   Velika Planina is ook een aanrader, als je de kabelbaan en daarna de skistoel pakt, ben je boven zonder moeite. Dan kunt je wandelen zo lang je wilt. Er is ook een restaurant om iets te eten.

   Er is ook een pad rond de lake Bled, meestal goed te doen. Er is wel een deel dat niet zo toegankelijk is, maar ik zou niet de hele rondje doen. Er was toen een treintje dat rond het meer ging. Je zou ook deze combineren met een stukje lopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *