Lapland met kinderen
Destinations,  slider

Besparingstips en kostenoverzicht voor een winterreis naar Lapland met kinderen: ontdek hoe je een magische sneeuwvakantie kunt ervaren zonder je portemonnee te bevriezen!

Je hoort vaak dat Lapland erg duur is, maar met onze besparingstips en kostenoverzicht voor een winterreis naar Lapland met kinderen kunt je je kosten inschatten en beperken. Je kunt de reis zo duur als je wilt maken, maar ik kan al ook verklappen dat ongeacht het budget, een winterreis naar Lapland met kinderen is een onvergetelijke ervaring.

We hebben tijdens de voorjaarsvakantie van 2023 een winterreis van een week naar Lapland gemaakt met twee volwassenen en twee kinderen. We bezochten Pyha, Saariselkä en Rovaniemi.

Vliegtickets naar Lapland zijn een van de grootste kostenposten voor een winterreis naar Lapland. In ons geval, betaalden we 903€ voor 2 volwassenen en twee kinderen met een ingecheckte koffer van 25kg. We vlogen met ryanair vanaf Brussels Charleroi naar Rovaniemi tijdens de voorjaarsvakantie. De heen vlucht was erg goedkoop: 30€ per persoon en de reden dat we besloten deze reis te maken!

Als je naar de prijzen van vliegtickets naar Lapland kijkt, zie je dat de prijzen tijdens de schoolvakanties al snel oplopen naar €350 tot €450 per persoon, zonder bagage! Bij het plannen van je reis naar Lapland is het handig om te kijken naar de luchthaven die het meest geschikt is voor je bestemming in Lapland:

Rovaniemi Airport (RVN): Gelegen in het zuiden van Lapland, dit is de drukste luchthaven in de regio en een veelgebruikte toegangspoort tot Lapland. In de winter heb je directe vluchten vanaf Amsterdam met KLM, vanaf Brussels Charleroi met Ryanair en vanaf Düsseldorf met Eurowings.

Kittilä Airport (KTT): Dichtbij Levi, een populair skigebied, dit is een belangrijke luchthaven in het westelijke deel van Lapland. In de winter zijn er directe vluchten vanaf Amsterdam of Brussels Zaventem met TUI, en vanaf Düsseldorf met Eurowings.

Ivalo Airport (IVL): Gelegen in het noordelijke deel van Lapland, dit is een handige luchthaven voor degenen die de ongerepte natuur van het noorden willen verkennen. Tui Eurowings vliegt rechtstreeks vanaf Düsseldorf.

Voor directe vluchten naar Lapland, kijk bij TUI vliegtickets

Rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam of Brussel Zaventem naar één van deze luchthavens zijn het duurst. Als u wilt besparen op vliegtickets, kunt u vliegen vanaf de luchthaven van Charleroi of naar Helsinki vliegen en vervolgens de slaaptrein of de “Santa Claus Express” naar Rovaniemi nemen.

Voor ons zou de terugreis € 150,- goedkoper zijn geweest als we met de Santa Claus Express naar Helsinki waren gegaan en vervolgens naar Amsterdam waren gevlogen. Het nadeel was dat we met het openbaar vervoer naar Charleroi moesten.

Heb je een auto nodig een Lapland? Het hangt ervan af naar welke luchthaven je vliegt en waar je verblijft. Een auto is niet altijd nodig, maar wel handig en helpt je besparen. Je betaalt altijd om opgehaald te worden, met 2 volwassenen en 2 kinderen lopen de kosten snel op. En als je ergens bent en de kinderen moe zijn, kunt je meten in de auto stappen en naar je accommodatie rijden (de openbaar vervoer in Lapland is heel beperkt).

We hebben een auto via sunnycars voor 430€ voor een week met een all-in-verzekering geboekt. We hebben heel last-minute geboekt, als we eerder hadden geboekt, was wel goedkoper (een week eerder was 350€). Het was niet de kleinste auto, maar ook niet de grootste. Bij het kiezen van de auto zou ik rekening hebben met hoeveel bagage je meeneemt.

Nog een van de grootste kostenposten voor een winterreis naar Lapland is de accommodatie. Hier geldt ook als je vroeg boekt hebt je meer keuzes. De kerst is het duurste, daarna ook onze voorjaarsvakantie want ook in Finnland is het schoolvakantie.

We hebben in totaal 953€ betaald voor een week in Lapland, wel verdeeld over drie verschillende accommodaties:

  • 259€ voor een nacht bij een glass igloo bij Pyha igloos. Duur misschien, maar het was een in onze “bucket list”
  • 539€ voor vier nachten in een appartement met sauna in Saariselkä geboekt via de vvv site van Sariselkä
  • 120€ voor twee nachten in de budget hotel in Motelli Rovaniemi

Je kunt de prijzen voor accommodatie in Rovaniemi op de onderstaande kaart bekijken. De twee hotels waar we verbleven heb ik oranje gemarkeerd:

We kozen om naar Saariselkä te gaan omdat een vriendin van mij uit deze “stad” komt. Het is niet heel groot, maar daar beleef je het Lapland gevoel. Als je in Rovaniemi blijft, heb je dat niet. Saariselkä en ook Pyha zijn heel authentiek.

De activiteiten zijn zeker de grootste kostenpost van een winterreis naar Lapland. Er is veel keuze aan activiteiten, van gratis tot mega duur. De kinderen hebben vooraf een Lapland bucket list gemaakt, nadat we samen hebben gekeken wat je in Lapland met kinderen kunt doen. Elke kind heeft een Top 8 gemaakt en gelukkig waren ze in veel activiteiten eens. Ik heb de kinderen wel verteld wat alles kost en dat we niet alles in hun lijstjes konden doen. We hebben uiteindelijk wel bijna alles gedaan en we kwamen op een bedrag van 1.660€ voor een week vol activiteiten.

Ik zet de activiteiten in de volgorde dat we ze hebben gedaan:

Gratis

We waren om 10:30 uur s’ ochtends geland en we gingen direct naar de Santa Claus Village (SCV). We hebben eerst in het shell pompstation tegenover van SCV bij de buffet lunch gegeten (echt een aanrader! Goedkoop en lekker).

Iets dat je in SCV niet kunt missen is de poolcirkel overstekken. Het markeert de zuidelijkste breedtegraad waar de zon 24 uur lang continu onder of boven de horizon kan blijven. Deze verschijnselen staan bekend als de Middernachtzon in de zomer en de Poolnacht “Kaamos” in de winter. Je kunt de oma´s of opa´s even een berichtje sturen als je daar bent en ze kunnen je live via de webcam zien. Altijd grappig.

Family ticket voor 4 – 116€ , drankje in een ijs glas 6€

Onze eerste activiteit was de Snowman World . Snowman world is een soort sneeuw en ijs paradijs voor de hele familie. Je kunt in een ijs glijbaan glijden, iets drinken in een ijs glas bij de ijsbar (in de avond is er ook een ijs disco), in een ijsbed gaan liggen, met een soort donut de sneeuwbergen afdalen, schaatsen of in een ijsdoolhof verdwalen. Hier zijn de kids wel een paar uurtjes bezig. De entree is geldig voor de hele dag, je mag dus in- en uitlopen. Ideaal als je tussendoor naar Santa of andere activiteiten in SCV gaat.

Gratis , slee kopen bij de supermarkt 12€

We reden in de avond naar onze glass igloo in Pyhä. Ik had echt gehopt dat we het Noorderlicht zouden zien vanaf ons bed. Toen wij er waren was het erg bewolkt en sneeuwde het. Ik ging als eerst naar de supermarkt om iets voor het avondeten en een slee te kopen. Na het avondeten gingen we sleeën in de skipiste van Pyhä. Er was ook een vuurtje waar je marshmallows kon rosteren (altijd leuk voor de kinderen).

De skipiste is verlicht en, daarom is de Noorderlicht niet goed te zien. De kinderen waren al moe, maar we gingen een stukje lopen en ineens zagen we het Noorderlicht door een opening in de wolken. Echt gaaf!!

In Pyhä zijn er ook nog twee plekjes midden in het bos waar een ¨aurora hut¨ (een soort van afdakje met een vuurtje en hout), waar je een mooi uitzicht hebt. Er zijn paden in de sneeuw die je kunt volgen om daarheen te komen. Ik ben na ongeveer 1km terug gelopen omdat ik niet zeker wist of dit het goede pad was en mijn telefoon bijna geen batterij had.

Volwassenen 72€, kinderen 34€ vanaf Ukkoluosto parking, 38€/18€ vanaf Lampivaara café

We kozen Pyhä als overnachtingsplek om op onze tweede dag naar de amethist mijn te gaan. Deze mijn stond heel hoog in de bucket lijst van de kinderen en ik zelfs vond ik het een bijzondere eraring. Je wordt in een parkeerplaats door een pistenbully met een rupsslee opgehaald. Onze kinderen vonden dit echt mega leuk!!

Je kunt vanaf Luosto (nog iets duurder) of vanaf een parkeerplek de tickets online boeken. Als je goedkoper wilt, kunt je naar het Lampivaara café lopen (winter hiking) of met sneewschoenen, cross-country skiing of een fatbike. Er zijn 2,5km, maar reken wel 1 uur voor.

Volwassenen 150€, kinderen 75€

De reden om last minute naar Lapland te gaan was dat de kinderen nog steeds in de Kerstman geloven. Liam was al 9 jaar en Mika 7. Daarom hebben we deze “searching for Santa” pakket geboekt. Het gaat niet alleen om de Kerstman in zijn hutje in het bos te bezoeken, maar ook om allerlei activiteiten te ondernemen. De hele programma duurt 3 uur en er is per tijdslot maar 12 plekjes beschikbaar. We gingen met nog een familie op pad, dus erg kleinschalig.

Je begint met het bakken van gingerbread koekjes en het schrijven van een brief naar de Kerstman in de turfhuiskeuken van de elfen. Na het koekjesmoment neemt de Elf je mee naar de rendieren van de Kerstman. Dan maakt je een (korte) rit met de door rendieren getrokken slee door het besneeuwde bos. Dan is het tijd om op zoek te gaan naar het geheime hutje van de Kerstman. De Sneeuwscooter-Elf neemt een gezin per keer mee op een verwarmde sledetocht naar het bos. Bij de hut, heb je een privé ontmoeting met de Kerstman. Hij roept de kinderen bij hun namen en hij maakt een praatje (hij had tussendoor de briefjes met alle info gekregen). Binnen in het hutje krijgt iedereen een cadeautje en er is tijd voor foto’s.

We gingen als eerste naar de Kerstman en toen we er terugkwamen, namen ze de andere familie erheen. Tijdens het wachten kunnen de kinderen marshmallows rosteren, chocomelk drinken en met de Elf spelen. Onze kinderen vonden deze dag magisch en ze hebben er regelmatig nog over. Dus zeker de geld waard.

30€ voor 30 minuten

Als je de bucket list van de kids heeft gezien, waren de kid’s snowscooters voor allebei de nummer 1. Dus deze konden we niet overslaan. Bij de Northern Lights Village in Saariselkä kunnen de kinderen door het bos rijden, er zijn verschillende paden waar ze gebruik van kunnen maken. Maar geen paniek, ze blijven rondjes rijden en je verliest ze niet uit je zicht. Als je de prijs van deze snowscooters met de normale snowscooters vergelijk, zijn deze wel goedkoop 😉 je kunt per 30 minuten boeken. Onze kinderen vonden een half uurtje prima, ik zou ook zelf eerst aanraden om een half uurtje te boeken (vergeet niet dat je staat ze te kijken in de kou, ha,ha,ha)

25€/dag voor de kid’s fatike, 45€/ 3 uur of 55€/dag voor de volwassen fatbike

We hebben twee fatbikes bij rolloutdoors in Kiilopää (nu zijn ze in de stad) gehuurd omdat Mika nog niet kon fietsen. Ik ging met Liam op de fiets, terwijl Paul met Mika op sneeuwschoenen gingen lopen. We hebben een niet al te lang route gekozen, waar een vuurhutje voor de lunch was. Daar hebben we Paul en Mika weer getroffen en we hebben samen gegeten. De idee was om in de middag te ruilen zodat Paul met de fatike ging fietsen. We konden ook de fatbike voor een grotere maat ruilen. Maar fietsen met een fatbike is erg intensief, dus we hebben niet een hele dag vol gehouden. Drie uurtjes fietsen is al genoeg.

Maak de reservering online, want er zijn niet te veel kinderen fatbikes, maar ook omdat de prijs online goedkoper is dan in de winkel.

15€/3 uur of 20€/24 uur

We hebben sneeuwschoenen bij Lapland tours gehuurd. Als je ze voor een dag huurt, brengt je ze op de volgende dag weer terug. Er zijn speciale routes voor een sneeuwschoenwandeling, heel goed gemarkeerd. In de nacht kunt je ook naar de Aurora hut lopen, maar zonder sneeuwschoenen is het goed te doen.

15€/person, 35€ family ticket (2 volwassenen & 2 kinderen)

De smoke sauna met ijs zwemen was in mijn bucket lijst en die van Liam. We zouden met ze 4er gaan, maar er was geen plek. Ik heb wel voor elkaar gekregen om een plek voor mezelf te krijgen. De sauna was wel vol, maar ik heb van genoten. De meeste mensen waren Fins en het voelde wel authentiek. Na elke sauna gang, ging iedereen even in het koude water afkoelen. Je hoeft niet per se in het water, als je uit de sauna stapt is het ook koud. Toen ik er was, was er -10 graad.

Gratis – 39€/2 uur tobogganning ticket

De Aurora tobogganing begint over de volle lengte op de top van de Kaunispää berg. De piste is erg snel en er zitten enkele uitdagende bochten in de piste. Na de start zijn er twee verschillende routes. Als je vanaf de brug rechtsaf gaat, kunt je de gemakkelijkere route terug naar de stoeltjeslift nemen en helemaal naar beneden naar de Saariselkä-kapel. Als je vanaf de brug linksaf gaat, is de route tijdens openingstijden verlicht met Aurora Experience lichtkunst en is het de uitdagendere route terug naar de stoeltjeslift.

De aurora tobogganing is niet geschikt voor kinderen jonger dan 7 jaar. Ik ging in een slee met Mika (7 jaar) en het was uitdagend. Ik heb veel moeten remmen, maar het was erg leuk. Toen ik alleen ging, bereikte ik een snelheid van 33km/uur.

Als je een slee hebt, hoeft je alleen voor de lift te betalen. Maar je kunt ook met de ski-bus (5€/dag) omhoog en dan met de slee naar beneden. Of als je een auto hebt, rijdt je naar de top (hier kunt je ook een wandeling maken en/of een uitzichttour beklimmen), dan met de slee naar beneden en de rijder met een enkeltje met de stoeltjeslift naar boven om de auto te halen.

Als je een skipas voor een dag koopt, kies voor dag waar in de nacht de pistes nog open zijn. Je kunt overdacht skiën en na het avondeten de verlichte arora tobogganing doen. Dat hebben we gedaan, Liam en ik zijn twee keer geweest, Mika en Paul een keer. Dat was voor iedereen genoeg: het was -10 en sneeuwde. Door het remmen, krijgt je heel veel sneeuw over je heen. Dus neemt je skibril wel mee, anders zie je niets.

Gratis

In Saariselka kun je met een soort donuts gratis vanaf een van de pistes sleeën. Hartstikke leuk voor elke leeftijd, maar vooral als de kinderen onder 7 jaar zijn en niet bij de aurora tobogganing mogen.

Gratis

Om de Noorderlicht te zien, hoeft je niet per se met een gids mee. Met kids zou ik een pak marshmallows en een thermos met warme chocomelk nemen en in de avond naar de aurora hut lopen. De weg is goed gemarkeerd, deels verlicht en onderhouden de hele winter om zonder sneeuwschoenen heen te lopen. Bij de aurora hut is er een vuurtje en hout. daar kunt je buiten zitten en wachten om het Noorderlicht te zien.

49,5€ /dag-ticket voor volwassenen, 32,5€/dag-ticket kinderen 7-16 jaar, 42€/dag Equipment set

Skiën in Saariselka is heel relaxed. We waren er toen ook schoolakantie in Finland was en we hebben geen enkele keer op een lift moeten wachten.

De pistes zijn een beetje anders. Er zijn veel blauwe en rode pistes, maar het eind van alle pisten is wel steil. Voor onze gevoel was het eind van veel blauwe pistes ook rood. Omdat heel koud kan zijn, zijn er een paar kota´s met een vuurtje om op te warmen of een worstje te grillen. Er zijn in meerderen plekken ook een vuurtje.

70€ Volwassenen, 40€ kinderen

Op weg van Saariselkä naar Rovaniemi, stopten we in Luosto bij jaakkola reindeerfarm. We hebben een rendiersledetocht van 3 km door de bevroren moerassen en bossen. Echt een prachtig!

Na de rit was er tijd om de rendieren te voeren en foto’s te maken. Daarna gingen we in de warme kotahut om te genieten van een kop heet bessensap en zelfgemaakt gebak. Je hoort ook interessante verhalen over het hoeden van rendieren en de lokale cultuur. De kinderen waren onder de indruk en ze hebben veel vragen gesteld.

59€ Volwassenen, 49€ kinderen

Kotatieva Leisure park zou ik niet overslaan. Ik zou zeker ook een hele dag voor planen, want er is veeeeeel te beleven. Wat Kotatieva uniek maakt, is hun schaatsbaan door het bos. Ze hebben naast schaatsen veel winter activiteiten zoals ijs bowling, sleeën, ijshockey, kicksled, disc golf, traditionele Finse spelen, echt veel!! En alle activiteiten en materialen zijn bij de prijs inbegrepen. Tussen de sneeuwpret door kun je in de warme Lapse hut even rusten en een worstje grillen.

Je kunt kiezen voor de dag ticket, een dag ticket met sauna en hot tub, een aurora ticket (schaatsen in de avond en dinner) of aurora ticket met sauna en hot tub.

23€ family ticket

De spa van Santa Sport is ook door niet gasten te gebruiken. het zwembad is niet super groot, maar genoeg voor een paar uurtjes speelplezier. Er zijn ook een paar hot pools, een kleine jacuzzi en een dompelad. Onze kinderen vonden erg leuk om van de heet bad naar de koud dompelbad te springen.

In totaal hebben we 4.000€ uitgegeven aan onze winterreis naar Lapland met kinderen, dus 1.000€/persoon. In dit bedrag heb ik het eten niet meegerekend, maar ’s avonds kookten we meestal zelf iets. We hebben ook twee avonden in het restaurant van de Shell pompstation gegeten, maar de prijzen zijn daar heel redelijk. Als je uit eten gaat, kun je het beste in de middag doen. Bijna overal is wel een middagmenu te vinden, meestal in een soort buffet met water, melk en koffie voor zo’n 12€.

Wat vind je van deze bedrag? Heb je meer of minder verwacht?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *