Bestemmingen,  Europa,  Friesland,  Nederland

Wat te doen in Friesland met kinderen: De Friese Wouden

Ik woon al 10 jaar in Harlingen en ik word steeds verrast door de diversiteit en de grote hoeveelheid activiteiten van Friesland. Eind augustus gingen wij De Friese Wouden ontdekken en na twee weekenden zijn wij nog niet uitgekeken. Terwijl het landschap van het oosten en het noorden van Friesland wordt gedomineerd door weilanden, de Waddenzeekust en de zeeklei grond, heeft De Friese Wouden veel bossen, heide en een zandgrond. Deze regio heeft ook veel musea en het is de perfecte plek om te wandelen en te fietsen. Wat ook niet onbelangrijk is: je portemonnee heeft aan een bezoekje aan De Friese Wouden niet te lijden, want veel activiteiten gratis of zeer betaalbaar. In deze serie over wat te doen in Friesland met kinderen: De Friese Wouden en een compilatie van de beste familieactiviteiten en attracties.

Friesland met kinderen – De Friese Wouden

Vijversburg Park in Tytsjerk

Prijs: 2,50€ of 15,-€ voor een jaar-gezinskaart

Vijversburg is een heel bijzonder park. Het combineert natuur en cultuur. De kinderen kunnen hier veel “verborgen plaatsen” ontdekken en van de veel leuke activiteiten genieten. Zou je kinderen bijvoorbeeld durven door een tunnel te lopen als je de uitgang niet kan zien? En zou je dat zelf kunnen? We hebben het gedaan, bij de tunnel was geen kaartje of peiltje dat je hier door zou kunnen, je moet gewoon durven. Achteraf besefte ik hoe vaak we te veel instructies en uitleg krijgen ipv de mensen dingen te laten ontdeken. Bij de Vijversburg wordt je juist gestimuleerd om je verbeelding en gevoel van avontuur te gebruiken. Daarom vind ik deze park zo fantastisch.

Friesland with kids: De Friese Wouden
Friesland met kinderen: De Friese Wouden – Vijversburg

Dit park is niet alleen voor kinderen, maar voor elke leeftijd. Het oudste gedeelte van het park stamt uit de 19e eeuw en is onlangs uitgebreid met nog vier delen: Ooievaarsnest, Dwaalster, Frijlân en Overtuin. Deze vier delen zijn ontworpen door verschillende landschapsarchitecten en artiesten. Elk deel is uniek en echt verrassend. Er is erg goed over nagedacht en het resultaat is prachtig. Het Ooievaarnest is bijvoorbeeld ontworpen door een Duitse landschapsarchitect op basis van de tuin van zijn oma (wel een “tikje” groter 😉 ). Zijn thema was “get lost on the way home, finding ways in the nothingness”. In Frijlân is er een water-labyrint, waar de kleintjes met een vlot kunnen varen, echt geweldig! Ik zal verder niet meer details geven, want anders zou ik teveel verklappen; je moet het park zelf ontdekken.

Friesland with kids: De Friese Wouden
Friesland met kinderen:: De Friese Wouden – Vijversburg’s water labyrint

Pluktuin De Hagen in Haulerwijk 

Prijs: gratis, je betaalt voor de fruit die je plukt

De Hagen is een ecologische zelfplukboomgaard. Ik vind een zelfpluktuin tof. De kinderen vinden het leuk om zelf fruit te plukken en tegerlijktijd leren ze ook veel: appels groeien aan een boom, bramen aan een struik. Zeker bij De Hagen kunt je heel veel leren, want ze hebben er heel veel soorten fruit: appels, peren, bramen, kiwibessen, framboos, aardbeien, walnoten, kastanjes, blauwe bessen en nog veel meer. Deze diversiteit maakt De Hagen ook zo uniek. De boomgaard was opgericht door Jenny’s vader en om het risico van ziektes binnen een soort te vermijden, heeft hij veel verschillende rassen binnen een fruitfamilie in de pluktuin aangebracht. Door de verschillende momenten waarop het fruit rijp is, duurt het oogstseizoen langer. Dit is ook een voordeel voor de bezoekers, want dan is er bijna altijd iets te plukken.

Friesland with kids: De Friese Wouden
De Friese Wouden – De Hagen

Bij De Hagen is aan alles gedacht, er zijn bakjes om het fruit te kunnen pluken, maar ook laarzen voor de kindjes. Deze zijn erg handig want het gras is vaak nat. Toen wij er waren, hebben wij eerst van een lekkere  “krentenbrij”, zelf gemaakte blauwebessentaart en zelf geperst appelsap genoten. Echt lekker! Daarna hebben wij een rondleiding door de boomgaard gehad. Het is erg groot, dus als je er voor het eerst komt, neem de tijd!

Friesland with kids: De Friese Wouden
Wat te doen in Friesland met kinderen: De Friese Wouden

Wij hebben zelf een tuintje met een kas, een paar struikjes en bomen en daarom vonden wij het erg interessant om te leren over de minder bekende soorten, over wanner en hoe je bomen moet snoeien en over hoezo onze kiwi nog steeds geen kiwi’s heeft 🙂

Friesland with kids: De Friese Wouden
Wat te doen in Friesland met kinderen: De Friese Wouden – De Hagen

De Kruidhof in Buitenpost

Prijs: volwassene 6,5€ kinderen (5 – 12 jaren) 3€

Het is geen geheim dat we van de speelplaats van De Kruidhof  houden (ik heb er al een paar keer erover geschreven: Playing with water at De Kruidhof). Als wij een vergelijkbare speeltuin vlakbij thuis zouden hebben, zouden wij er elke week heengaan. De speeltuin van De Kruidhof is geweldig voor alle leeftijden, er is een zand- en water gedeelte met veel activiteiten, een glijbaan, een ontdekkingspad en ook  zijn er (leen-)laarzen. Bovendienkun je bij De Kruidhof de tuinen bezoeken, planten kopen en genieten van het eten in het tuincafé. Ze bereiden alle gerechten zelf en ze gebruiken zoveel mogelijk bio- en regionale producten. Op somige zondagen is er ook een brunch. Het enige nadeel van De Kruidhof is, dat ze dicht zijn in de wintermaanden 😉

Friesland met kinderen: De Friese Wouden
De Kruidhof

E-sloep van Jachthaven ‘t Eibertsnêst in De Westereen

Prijs: afhankelijk van de huurduur

Heb je al eens een e-sloep geprobeerd? Zodra je dat doet, wil je niet meer in gewonne sloep varen. Een e-sloep is stil en het ruikt niet naar diesel. En natuurlijk is het veel beter voor het milieu. In De Westereen kan je een e-sloep huren bij Jachthaven ‘t Eibertsnêst. Daarmee kunt je Bûtenfjild’s elektrisch-only route varen. De beste manier om van deze prachtige omgeving te genieten! Je kunt ook een dagtocht naar Dokkum of Leeuwarden maken, maar de verschillende natuurgebieden rondom De Westereen zijn prachtig en hebben veel hoogtepunten.

Friesland with kids: De Friese Wouden
Wat te doen in Friesland met kinderen: De Friese Wouden

We hebben gevaren van Feanwâlden naar De Westereen, over “De Lodenhel”, “De Valom” en “De Houtwiel”. De Valom is een nederzetting van veenarbeiders uit de 16e eeuw, maar tegenwoordig zijn de huizen verre van ‘arme’ mensen. De Valomstervaart werd gegraven om het afgegraven turf en overtollig water af te voeren. Om tegen te gaan dat er zout water, dat in het gebied dat zich ten oosten van De Valom bevond, door deze vaart in de grond zou doordringen, werden er plannen gemaakt om een sluis in de vaart te maken. Wegens geldgebrek kwam deze er niet, wel werd er een overtoom, oftewel een valom aangelegd: een constructie om een schip over land van de ene vaarweg in de andere te trekken. Zo werd het zoete en het zoute water gescheiden gehouden. Verder in de route kwamen wij wel een sluis tegen, die nog handmatig wordt bediend. Echt interessant om te zien! Als je zelf vaart, kunt je ook een app downloaden en verhalen horen.

Friesland with kids: De Friese Wouden
E-sloep van Jachthaven ‘t Eibertsnêst

Sanjesfertier in Feanwâlden

Prijs: 9€, babies (0-1 jaar) gratis

Sanjesfertier is een klein attractie en dierenpark. Klein maar fijn!! Voor de dagen met slecht weer is er een binnenspeelplaats, maar het beste is buiten. Er zijn boten, een trein en helikopters, evenals andere klim- en (interactieve) speeltoestelen. Daarnaast is er een klein verkeerspark, waterbaan met bootjes waarin de kinderen een rondje kunnen varen, een trein en nog veel meer.

Friesland with kids: De Friese Wouden
Sanjesfertier

Themapark De Spitkeet in Harkema

Prijs: volwassenen 4,5€, kinderen (4 – 12 jaren) 2,5€

The Spitkeet’ is een openluchtmuseum. Dit museun laat op een ruim 4 hectare groot terrein zien, hoe mensen op de Friese en Groningse heide het niet gemakkelijk hadden in de periode 1850-1950. In dit museum staan authentieke en replica’s van huizen uit de 19e en 20e eeuw. Het museum belicht hoe de mensen destijds werkten en leefden onder vaak erbarmelijke omstandigheden in deze “arme” regio.  Een spitkeet is een ander woord voor plaggenhut. In zulke hutten, gebouwd in een dag, woonden in de 19e en begin 20e eeuw de armste mensen van deze streek. De gezinnen waren vaak groot, de omstandigheden slecht, kindersterfte kwam veel voor. Als seizoenarbeiders probeerden mannen, vrouwen en kinderen wat geld te verdienen.Gelukkig kwamen er later op last van de overheid ook gesubsidieerde woningen en de leefomstandigheden verbeterden zich.

Friesland with kids: De Friese Wouden
Wat te doen in Friesland met kinderen: De Friese Wouden – De Spitkeet

Toen wij bij De Spitkeet aankwamen, was Liam meteen verkocht aan de speeltuin. Er zijn twee speeltuinen, eentje voor de peuters en kleuters, en andere voor de iets oudere kinderen. Liam vond het niet erg dat wij voor de rondleiding op de rest van onze groep moesten wachten. Wij ook niet trouwens, want wij zaten aan het terrasje met een kopje koffie en lieten ons goed voorlichten door een van de vrijwilligers van het museum.

Friesland with kids: De Friese Wouden
Wat te doen in Friesland met kinderen: De Friese Wouden

Fietsen bij Duurswouder Heide

Prijs: gratis

De Duurswouder Heide is een natuurgebied dichtbij Bakkeveen. De beste manier om het te verkennen is met de fiets, maar je kunt hier ook wandelen of zelfs paardrijden. Er zijn veel mogelijke routes, er is een knooppuntsystem en overal zijn er overzichtskaarten. Onderweg vinden je de markeringen die naar de verschillende nummers in de route wijzen.

Friesland with kids: De Friese Wouden
Wat te doen in Friesland met kinderen: De Friese Wouden –  Duurswouder heide

De Duurswouder heide kan op elk moment van het jaar worden bezocht, maar de late zomer is de beste tijd. Je zult de schoonheid van de bloeiende heide kunnen bewonderen. Ik moet bekennen, dat ik niet wist dat er heide was in De Friese Wouden. Dus weer positief verrast! Je kunt een bezoek aan Duurswouder Heide combineren met de Pluktuin De Hagen, want het is niet ver van elkaar gelegen.

Friesland with kids: De Friese Wouden
Wat te doen in Friesland met kinderen: De Friese Wouden –  Duurswouder heide

Speeltuin en watersports bij Paviljoen de Leyen in Rottevalle

Prijs: afhankelijk van de activiteit. Speeltuin is gratis

Ben je op zoek naar een plek om een middag te onthaasten? Of integendeel op zoek naar wat activiteiten, zoals zwemen, suppen of een bootkamp? Dan is Paviljoen de Leyen “the place to be”. Dit paviljoen ligt aan de oever van het meer De Leien. Ze hebben een geweldige speeltuin voor de kinderen en een “strand”. Zowel de speeltuin als parkeren zijn gratis. De Leyen biedt ook een breed scala aan activiteiten zoals suppen, een scape room of een bootkamp. Kijk eens naar op hun website om alle mogelijkheden te ontdekken! Ze zijn trouwens zelfs een officiële bruiloft locatie, just saying 😉 Naast de activiteiten heeft de Leyen echt lekkere eten. Zij gebruiken zoveel mogelijk lokale en biologische producten. En last but not least, vanaf De Leyen is de zonsodergang fantastisch, dus echt aan te raden om hier te dineren.

Friesland with kids: De Friese Wouden
Friesland met kinderen: De Friese Wouden – Paviljoen de Leyen

Boerderij de Omleiding in Feanwâlden

Prijs: afhankelijk van de activiteit

Boerderij de Omleiding is het soort plek waar ik onmiddellijk verliefd op word! Het is een gerenoveerde boerderij (nog niet helemaal klaar, maar bijna) en biedt activiteiten voor groepen en gezinnen. We hebben het ‘koken op het kampvuur’ uitgetest en wat hebben wij ervan genoten! Er was een foodtruck met soep, drankjes en alle benodigde producten om je eigen eten op het vuur te koken. Je kunt kiezen uit bakken van brood op een stok of grillen van een hamburger of ei. Ook hier waren alle producten lokaal en biologisch van herkomst. De eieren waren zelfs van hun eigen kippen, dus ze konden niet verser zijn.

Friesland with kids: De Friese Wouden
Wat te doen in Friesland met kinderen: De Friese Wouden – koken op het kampvuur bij boerderij De Omleiding

Dit is echt de perfecte plek voor een familieuitje! Ze hebben ook nog een leuke speeltuin. Het kippenhok is nu een stro-speelhuis, en de zeilboot is een zandbak, de kinderen vonden het geweldig! Er zijn ook varkens, kippen en andere dieren om te voeren. Vooralsnog moet je hier als een groep komen, maar blijf op hun facebookpagina kijken voor activiteiten en nieuws. Ik kan wel verklappen dat ze aan een kleine boerencamping voor volgende jaar werken. Wij hebben het al genoteerd om hier volgende jaar te komen kijken met onze caravan:)

Friesland with kids: De Friese Wouden
Wat te doen in Friesland met kinderen: De Friese Wouden – boerderij De Omleiding

Doolhofpark in Bakkeveen

Prijs: gratis

In Doolhofpark in Bakkeveen kun je je oriënteringsvaardigheden in de praktijk testen. Ze hebben drie verschillende labyrinten waar de kinderen en de “oudere kinderen” de uitgang kunnen proberen te vinden. Ook is er een uitkijktoren, van waar je de hele omgeving rond Bakkeveen kunt bekijken. De toegang is gratis, maar je mag geen eten of drinken zelf meebrengen. Je kunt versnaperingen kopen in hun paviljoen.

De Naturij in Drachten

Prijs: 5€ vanaf 2 jaar

De Naturij is de grootste kinderboerderij van het Noorden. Ze hebben niet alleen een kinderboerderij maar ook een speelhal, (perfect voor de regenachtig dagen), een verkeerstuin met trapauto’s, een Vivarium, een speelbos, een ponybaan, natuur-ontdek-paden, een minigolf en voor de zomer ook nog een spartelbad. Met een groot aanbod als dit, kun je hier snel een dagje doorbrengen. 

Dit is onze TOP 11 kinderactiviteiten in De Friese Wouden. We hebben echt genoten van de tijd hier en kijken er al naar uit om terug te komen. Ben je al in De Friese Wouden geweest? Wat is uw favoriete activiteit of attractie in De Friese Wouden?

Friesland met kinderen - De Friese Wouden
Friesland met kinderen – De Friese Wouden

Wij waren uitgenodigd voor een persreis in De Friese Wouden. Je leest hier onze eerlijke mening

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *