Bestemmingen,  Europa,  Friesland,  Nederland

Bramen plukken in Friesland

(Laatste update: augutus 2020) Augustus is de maand van de bramen. Wij hebben in onze tuin heel veel groente en fruit: appels, braamen, aardbeien, tomaten, frambozen, pruimen en nog veel meer. Onze kinderen lopen regelmatig naar de struiken en plukken wat rijp is. Ze vinden het plukken en het jam makken zo leuk dat wij ook pluktuinen bezoeken, (het is wel verboden om bramen in het openbare ruimte te plukken). Nu is het weer tijd voor bramen plukken in Friesland. Maar waar?

Fruithof de struikrover

Ik schreef al eerder over de fruithof de struikrover. Wij gingen naar de struikrover voor het eerst drie jaar geleden, toen mijn opa naar Nederland op bezoek kwam. Opa vindt fruit plukken ook erg leuk, dus wij gingen met drie generaties naar het “plukfeest”. Het was toen een succes, Opa en Liam liepen overal heen om blauwe bessen te plukken.

Bramen plukken in Friesland
Bramen plukken in Friesland

Dit is een soort van traditie geborden, want als mijn moeder in de zommer komt, gaan we een keertje plukken. Onze twee kleine “struikrovers” geniten van een bakje met zelf geplukte fruit te vullen!! 🙂

Bramen plukken in Friesland: fruithof de struikrover
Bramen plukken in Friesland: fruithof de struikrover

Elke jaar organiseert Fruithof de Struikrover een bramenfeest : Tijdens het feest bakken we pannenkoeken, heerlijk met onze bramenjam of bramensaus. Of proef onze (bramen-) chutneys met een stukje kaas. Naast de gezelligheid met een hapje en een drankje, is er deze dag ook live muziek op de achtergrond.”. Dus een super gelegenheid om een dagje uit met kidneren van te maken. In 2020, is er geen plukfesst, maar je mag wel fruit plukken.

Fruithof de struikrover: hoofdweg 193, Oldeholtpade

De Hagen

De Hagen ligt in Haulerwijk (vlaakbij Bakkeveen) en is een ecologische boomgaard. Ze hebben er heel veel soorten fruit: appels, peren, bramen, kiwibessen, framboos, aardbeien, walnoten, kastanjes, blauwe bessen en nog veel meer. Deze diversiteit maakt De Hagen ook zo uniek. De boomgaard was opgericht door Jenny’s vader en om het risico van ziektes binnen een soort te vermijden, heeft hij veel verschillende rassen binnen een fruitfamilie in de pluktuin aangebracht. Door de verschillende momenten waarop het fruit rijp is, duurt het oogstseizoen langer. Dit is ook een voordeel voor de bezoekers, want dan is er bijna altijd iets te plukken.

Bloemenparadyske tijdens Brommels

In 2017 maakten wij kennis met het bloemenparadyske tijdens een “Food walk”. Toen kregen wij een rondleiding op deze mooie boerderij en mochten appels zelf plukken. Vervolgens maakten wij onze eigen appelsap. Het was erg leuk en leerzaam!

zelf appelsap persen

A.s. weekend 22&23 Augustus 2020 is Bloemenparadyske open tijdens het Brommels festijn en iedereen mag gratis bramen plukken. In de theetuin kunt je een kopje koffie met huisgemaakt gebak eten.

Bloemenparadyske: Paradyske 3, 9291 MV Kollum

Brommels festijn

Tijdens het brommels festijn (vierde weekend van Augustus) zijn er veel boeren waar je ook bramen kunt plukken. Kijk in de web van brommels festijn voor de hele overzicht.

In 2020, zijn er geen activiteiten, maar je kunt wel gaan plukken. De meeste pluklocaties zijn er in de Friese Wouden, waar veel te doen is met kinderen (lees Wat te doen in de Friese Wouden met kinderen). Als het plukken met andere aktiviteiten combinieren, heb je een heel leuke dagje weg. Voor een hapje en een drankje zijn de Tuincafé in Kruidhof of de boerderij de omleiding erg leuk (kijk voor deze en andere leuke plekjes om uit eten in de Friese Wouden met kinderen te gaan.

Vink Fruitboerderij

Vink Fruitboerderij heeft een speciale pluktuin aangelegd waar je je eigen fruit kunt plukken. Naast allerlei soorten appels, waaronder Elstar, Jonagold, Goudreinet, Robijn, Delcorf, Red Prince, Golden Delicious, Karmijn en Roblos, zijn er ook peren en bramen. Het is open tijdens oogsttijd (ca. eind augustus tot half oktober)

Gepostet von Vink Fruitboerderij am Freitag, 18. August 2017

Vink Fruitboerderij: Zuiderringweg 13 II, 8317 RA Kraggenburg

Waar ga je bramen plukken in Friesland?

One Comment

  • Friesland Media Team

    Bramen plukken is natuurlijk perfect om te doen met je kinderen (wel even oppassen op de stekels). Ik vind het belangrijk dat kinderen leren waar het voedsel vandaan komt. Dat het niet in de fabriek gemaakt wordt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *